Nyt on perjantai-iltapaivan terveellisen muffinssilounaan jalkeinen dippi, joten kirjoitanpa tanne vahan. Viikko on mennyt tosi nopeasti. Meinasin tulla kipeaksi mutten tullutkaan; jotain hyotya tasta (liian) tehokkaasta immuunijarjestelmasta.

Olin aiemmin talla viikolla vahan tylsistynyt toissa, koska odottelen, etta saisin tietokoneelle tilasto-ohjelman. IT-henkilon piti se erikseen tilata, DVD-lla. Olin aika yllattynyt, R'damissa kun kaiken saa itse saman tien asennettua ilman mitaan disketteja, kasetteja tai levyja. Mutta taalla (laakari)tutkijat eivat usein itse analysoi ja ohjelmoi, vaan sita varten on eri ihmiset. Kun ei ole tilasto-ohjelmaa niin en ole paassyt viela tekemaan mitaan analyyseja, vain kirjoittamaan ja lukemaan artikkeleita ja suunnittelemaan tutkimusta. Mutta nyt on toivoa: ehka saan ensi viikolla SAS-tilasto-ohjelman ja paasen analysoimaan. Sain myos Harvard-kulkukortin ja yritin pysya vakavana siina kuvassa mutta en onnistunut.

Tana aamuna meilla oli taas tutkimuskokous ja se oli kylla tosi kiva. Meita oli paikalla noin 8, melkein koko ryhma (?) ja 85% aasialaista rotua asiaankuuluvine aksentteineen. Siella kaikki esittelevat viimeisen kahden viikon aikana saamiaan tuloksia ja niista jutellaan yhdessa, mietitaan ovatko metodit hyvat ja kommentoidaan ja ideoidaan. Uskalsin jopa itsekin sanoa pari lausetta ja esitella omat ideani. Kerroin myos, etta olin tosi hammastynyt nahdessani ensimmaista kertaa taman: Garbage disposal unit. Se on tiskialtaan alle asetettava jatemylly, jolla voi havittaa ruuantahteet. Se pitaa kovaa aanta eika sinne saa laittaa lusikoita tai (omia) sormia mutta muuten on kateva. Se on aika yleinen taalla (50% kotitalouksista) mutta mina nain sen ensimmaista kertaa. Taytyy nyt huomauttaa, etta en sentaan ihan tyhjasta tammoista tarinaa alkanut kertoa  tutkimuskokouksessa. Keskustelimme tutkimusmenetelmiin liittyen monimuuttuja-analyysin yhdesta mahdollisesta taktiikasta, ns. kitchen sink eli keittioallas-metodista. Pahkinankuoressa: laita kaikki mahdolliset muuttujat malliin ja katso mita tapahtuu. Niin siita sitten tuli tama juttu mieleen... Keskusteltiinkin sen jalkeen sitten lahinna jatemyllyista eika enaa monimuuttuja-analyysista. Autan tata(kin) ryhmaa keskittymaan olennaiseen.

Asken tein pakollisen tutkimusetiikka-kurssin netissa ja vastailin kysymyksiin ja nyt minulla on toivoa paasta kasiksi paikalliseen tutkimusaineistoon. Kunhan siis ensin viela taytan muutaman paperin ja saan kayttajatilin. Ehka muutaman viikon sisalla?

Huomenna ajattelin menna katsomaan Hollanti-Irlanti-jalkapallo-ottelua (tulipas monta tavuviivaa) Cambridgessa sijaitsevaan pubiin, jossa naytetaan eurooppalaista eli ainoaa oikeaa jalkapalloa. Olisi hauskaa, jos siella olisi muitakin eurooppalaisia. Alan itsekin nakojaan kayttaa termia "eurooppalainen". Amerikkalaisethan matkustavat "Eurooppaan" ja puhuvat siita niin kuin se olisi yksi maa. Alan vahan ymmartaa, miksi nain on.